• Feb 03, 2020
click fraud protection

Vanwege de Eerste Wereldoorlog werden de Spelen van het jaar - die gepland waren in Berlijn - geannuleerd. Toch was op de echte Olympische manier een stadion gepland jaren van tevoren voordat deze beslissing werd genomen (deze parade van 1913 wijdt de structuur zelf). Dit zal ook niet de eerste keer zijn dat de games vanwege oorlog niet worden gehouden. Zowel de zomer- als de winterspelen in 1940 en 1944 werden afgelast in het licht van de Tweede Wereldoorlog.

Foto via Bibliotheek van het congres

De Zomerspelen van dit jaar hadden het onderscheid van het hebben van een week wintersport (zoals ijshockey en kunstschaatsen). Van de vele notabelen dat jaar won de Britse concurrent Albert Hill twee gouden medailles - maar mocht bijna niet concurreren omdat hij "te oud" op 31. Toch zei niemand iets over Oscar Swahn, een 72-jarige Zweedse schutter die nam dat jaar een zilveren medaille mee naar huis.

Bij de eerste officiële Olympische Winterspelen (hoewel het pas na twee jaar als zodanig zou worden erkend later) bracht de Amerikaanse Charles Jewtraw (derde van rechts, hierboven) de allereerste gouden medaille naar huis nadat hij won de

instagram viewer
500 meter schaatswedstrijd.

Amerika was de dominante kracht van de Zomerspelen, met name in de baan- en veldevenementen, en bracht in totaal 32 medailles naar huis. De Amerikaan Harold Osborn was slechts een van de vele winnaars en won goud in het hoogspringen.

1928: St. Mortiz, Zwitserland

Dit jaar was het de eerste keer dat vrouwen mochten deelnemen aan baan- en veldevenementen (hier wint de Amerikaanse hardloper Elizabeth Robinson de 100 meter race). De zwaarbevochten prestatie kwam echter met een tegenslag: na het observeren van een paar uitgeputte concurrenten na de 800 meter races, verboden ambtenaren vrouwen om races te lopen langer dan 200 meter... helemaal tot 1960.

Het was een sweep voor de Amerikaanse schaatser Irving Jaffee, die het goud won voor zowel de 5000 als de 10000 meter evenementen.

Een icoon werd gemaakt toen Mildred Ella "Babe" Didrikson twee goud won in de speer en hindernissen, samen met een zilver in het hoogspringen.

Georganiseerd door Adolf Hitler, an onheilspellende toon bepaald deze Winterspelen. (Hoewel het niet zo berucht was als de Zomerspelen dat jaar.) De Noorse schaatser Ivar Ballangrud veegde de 1500, 5000, 10000-meter evenementen en verdiende ook een zilver op de 1500-meter.

1948: St. Mortiz, Zwitserland

Deze Winterspelen waren de eerste Olympiade na de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten kwamen in de schijnwerpers met hun eerste kunstschaatsen goud toen de zwaartekracht tartende Dick Button de eerste dubbele as in de concurrentiegeschiedenis landde.

Dick Button behaalde opnieuw een overwinning en landde de eerste drievoudige lus ooit. Maar het echte verhaal dat jaar was de Noorse schaatser Hjlamar Andersen, die drie medailles won en met name de 5000 en 10.000 meter evenementen met recordmarges.

Het Tsjechische afstandslooppictogram Emil Zapotek werd de enige persoon die ooit de 5000 meter, 10000 meter en marathonevenementen in dezelfde Olympiade won. We zijn uitgeput bij het nadenken over deze indrukwekkende prestatie!

Hoewel de Spelen van 1936 als eerste op televisie werden uitgezonden, waren de Winterspelen van 1956 de eerste die op een multi-nationaal publiek. Duizenden stemden af ​​en zagen de Oostenrijkse Toni Sailer de eerste alpineskiër worden die drie gouden medailles won.

De geschiedenis werd geschreven toen het Amerikaanse Olympische hockeyteam voor heren zijn eerste goud won. Ondertussen mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan schaatsen.

Het was nog maar vier jaar geleden dat vrouwen mochten deelnemen aan het schaatsen, maar een sweep was al in de categorie toen de Russische Lidiya Pavlovna Skoblikova alle vier de dames schaatsen bovenaan evenementen.

De toekomstige zwaargewicht kampioen Joe Frazier won goud in het boksen. Sovjet-turnster Larisa Latynina werd de meest gedecoreerde Olympian na het winnen van twee gouden medailles, een zilveren en twee bronzen medailles, wat haar aantal carrièremedailles op 18 bracht.

Kunstschaatsster Peggy Fleming won de enige gouden medaille voor Team USA in de dames singles. Ondertussen was er op het 500 meter schaatsevenement een vreemd gezicht op het podium: drie zilveren medaillewinnaars. Amerikaanse concurrenten Mary Meyers, Dianne Holum en Jennifer Fish eindigden allemaal met dezelfde tijd in de finale (46.3).

Amerikaanse sprinters Tommie Smith en John Carlos eindigden respectievelijk eerste en derde in het 200 meter-dashboard. Op het podium staken ze uitdagend hun vuisten op in solidariteit met de Black Freedom Movement in de Verenigde Staten. Dit moment zou als een van de meest openlijke worden beschouwd politieke verklaringen gemaakt tijdens de Spelen.

Sweeps waren er in overvloed, omdat USSR-skiër Galina Kulakova alle drie de langlaufevenementen voor dames won en de Noorse schaatser Ard Schenk ook drie keer goud won.

Hoewel Mark Spitz een olympisch record vestigde met zeven gouden medailles, werden de Zomerspelen ontsierd met de moord op 11 Israëlische atleten door de uitloper van Black September van de Palestijnse bevrijding Organisatie.

Het was een spannend jaar voor kunstschaatsen. Dorothy Hamill won de gouden dames voor de singles, terwijl Terry Kubicka de eerste backflip in de geschiedenis van competitieve kunstschaatsen wist te veroveren.

De veertienjarige Roemeense turnster Nadia Comaneci behaalde de eerste perfecte score ooit in de ongelijke liggers om de All Around-competitie te winnen. Het meest iconische moment van de Zomerspelen was echter toen Caitlyn (toen Bruce) Jenner de tienkamp won met een wereldrecordscore van 8.618 punten.

In een verbluffende streek versloeg het Amerikaanse nationale hockeyteam het USSR nationale team in wat later "The Miracle" werd genoemd On Ice. "Elders op het ijs: schaatser Eric Heiden werd de eerste en enige persoon die vijf gouden medailles won in een winter Olympische Spelen.

Een boycot, geleid door de Verenigde Staten, overschaduwde veel van de Olympische Zomerspelen van 1980. Aleksandr Dityatin werd de eerste persoon die acht medailles scoorde in één Olympiade, bij elk gymnastiekevenement voor heren.

Carl Lewis won vier gouden medailles in de 4x100 meter, 100 meter, 200 meter en verspringen. Mary Lou Retton, op een geblesseerde knie, werd echter de ster van de Spelen nadat ze goud had gewonnen in de all-round, die een prestatie van vijf medailles afsloot.